Finalitza l’any Andreu Canals amb el recull de la seva obra en dos llibres

El passat divendres es va celebrar la Cloenda de l’Any Canals a la Sala de Plens de l’Ajuntament. Tot un any d’activitats dedicades al calderí Andreu canals (1912 – 2007), pagès de professió i escriptor de vocació.
A l’acte hi va participar la seva filla, Carme Canals, l’alcalde, Jordi Solé, el regidor de Cultura, Isidre Pineda, el poeta calderí, Josep Checa i el representant de l’Associació Cultural La Tortuga, Antoni Font.
Amb la sala plena a vessar de persones que estimaven la persona i l’obra d’Andreu Canals, es va fer la presentació dels llibres: Andreu Canals Tirado. Obra completa. I Poesia, II Prosa, un recull de tota la seva producció literària en dos volums, un de prosa i un altre de poesia que ha culminat la celebració de l’Any Canals, dedicat a la vida i obra de l’escriptor calderí. També es va fer una edició especial en paper de La Tortuga avui, dedicada a Canals i la intervenció musical al clarinet a càrrec d’Abel Batlles, professor de l’Escola Mpal. de Música Joan Valls.

canalsweb1Carme Canals va dir que aquest any l’havia gaudit molt pel caliu que li ha donat la gent, i sobretot gent que ella no coneixia però sí que coneixien el seu pare, un cercle de gent molt ampli amb certa gent que estava per ell i perquè congeniaven de la seva afició que com molt bé deia ell, era un lletraferit.

Josep Checa va elogiar la figura d’Andreu Canals i tota la seva obra. El va conéixer que ell era molt jove però recorda l’excepció de l’Andreu, un home arrelat al seu poble, social i participatiu, treballador, just, familiar, afable, de tracte senzill i amb un amor molt accemptuat a la seva llengua i a la literatura.

Antoni Font va parlar d’aquest home de pau i sentiments, i que l’estima a la llengua i la cultura va estar la seva base de vida. I pels que no saben res de l’Andreu, cal dir que a Caldes hi visqué un home, un pagès, un escriptor, un poeta, qualitats totes reunides en una mateixa persona, l’Andreu.

canals web3Per acabar, l’alcalde, Jordi Solé, va parlar d’aquesta persona singular que ha deixat una petjada en el seu entorn de referència, el seu poble. Va dir que la seva obra personal en termes molt genèrics, va lligada a la terra, a la familia, a la cultura, a l’associacionisme, a les entitats, a la inquietud cultural i social… I va afegir que és important que tota la seva obra literària hagi pogut quedar tan ben compilada en aquests dos volums que és un llegat molt bo pel nostre municipi, i va destacar dues raons d’Andreu Canals Tirado: una persona que tota la seva vida va ser autodidacta i que ens ha deixat un exercici de memòria històrica viscuda al segle XX.

Durant l’any 2017 es van fer diversos actes en els que hi va participar molta gent. L’any Canals es va presentar el mes de gener i el febrer es va portar a terme una tertúlia dedicada al poeta en el que hi van participar representants de diverses entitats de Caldes amb les quals havia col.laborat.
El mes d’abril es va celebrar un recital de poemes d’Andreu Canals i un concert amb la col.laboració de l’EMMJV.
Al llarg de l’any també han tingut lloc altres activitats promogudes per diferents entitats que han aconseguit la implicació de milers de veins, la majoria escolars, en el record de l’escriptor i poeta, doncs s’han implicat totes les escoles de Caldes i el Taller d’Art. A més, la Biblioteca va crear un aparador dedicat a l’Andreu Canals, on es mostraven tots els llibres i documents relacionats amb l’escriptor que custodia l’equipament, el record i l’obra d’Andreu Canals també va ser present en la presentació del llibre  En círculos de viento, del poeta calderí Pedro Gómez, que es va fer el passat setembre.

L’Ajuntament, per la seva banda, ha participat en l’organització i difusió dels actes de l’Any Canals i ha finançat el 50% de la publicació de l’obra completa de l’escriptor. Per això, es faran cessions d’exemplars de llibres en espais que permetin la seva divulgació, com ara la Biblioteca, les escoles o Thermalia. L’Ajuntament també ha col·laborat en l’edició en paper de la revista  La Tortuga avui  dedicada a Andreu Canals. I aquest febrer s’ha tancat el cercle, amb la presentació dels dos   llibres.

L’obra completa d’Andreu Canals es vendrà a Thermalia al preu de 20 euros els dos volums o 15 euros un sol volum.
Text i fotos: Maria Mercè Banyuls

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s