Déus, mites i llegendes

“La primera virtut és la de frenar la llengua, i és quasi un déu el qui tenint raó sap callar-se”.

Grècia és un dels països més rics a l’antiguitat amb déus, mites i llegendes, i també, cal dir-ho, amb vells proverbis que a dia d’avui estan de la més rabiosa actualitat.

De bon matí amb un cel blau d’una claredat diàfana, ens dirigim a Cnasos, a tant sols 5 quilòmetres d’Heraklió, i amb un acurat servei d’autobusos, em planto a l’entrada amb intenció d’explorar a fons Cnasos, i per sort fora dels grups de turistes. Tanmateix em convertiré per unes hores en un llangardaix.

Les runes del monumental Palau, són sense cap mena de dubte la principal atracció de l’illa de Creta. Doncs bé, amb el calçat còmode, ampolla d’aigua i algunes peces de fruita i fruits secs, a les 8 en punt faig l’entrada triomfal i el veritable motiu de la visita a Creta.

Les pedres que es poden veure avui, s’aparten molt de ser les més antigues de l’indret. Tinc temps per anar repassant la història d’aquest mític indret, on déus, mites i llegendes corren paral.lelament. Aquí va tenir origen una de les llegendes més populars de la Grècia antiga, la del laberint i el seu monstruós guardià, el Minotaure. Després de que la reina va parir a una bèstia amb cap de bou i cos humà, el rei va tancar el Minotaure (el nom significa “bou de Minos”), en un laberint sota el Palau, i l’alimentava amb sacrificis humans. L’heroi Tesco amb l’ajuda de la filla de Minos, l’encisadora Ariadna, varen localitzar i abatre el formidable Minotaure, alliberant així a Atenes d’un captiveri opressiu.

pagina-viatgera

Durant molt de temps es va arribar a creure que també el rei Minos era solament una llegenda, fins que va aparèixer Sir Arthur Evans. Evidentment, els edificis actuals són una reconstrucció de l’esmentat arquitecte, però tot i així, la visita al recinte és fascinant i prou interessant, juntament amb magnífiques i diverses pintures, unes de les més boniques i quasi la culminació és la de la Dansa del Bou.

Cal dir, i és de justícia, que la restauració d’Evans fou el seu dia criticada. Aleshores, avui l’acurada restauració la podem gaudir, perquè ja sabem de “que tots tenim ulls… i qui té boca s’equivoca, i qui té nas es moca”.

Jo que sóc un profà amb arquitectura, estic d’acord amb que Sir Arthur va fer un excel.lent treball, ja que les reconstruccions em permetrien fer –nos una idea de com era un Palau Minoic. Amb uns interessants detalls que cal tenir en compte. El bany de la reina amb una banyera de terracota, considerat el primer de la història que funcionava com els actuals.

La visita al recinte és “Non Stop” amb els decans pertinents, tot i així, per anar paint tanta magnificència, encara que és primavera, hi ha unes hores que l’altre rei arriba a afeixugar, però el resultat és una vosota prou interessant i de que sí val el viatge a Creta.

Cansat i amarat de suor, arribo a l’hotel, i tot seguit directe de cap a la dutxa. Un cop net i polit, m’acosto al “Tekefive” situat en el perc d’El Greco, és un bar molt animat. Curiosament El Greco és un dels genis renaixentistes nascut a l’illa i des de molt jove se’n va anar a Venècia, i quan va començar a destacar com pintor, és quan es va instal.lar a Toledo. Moltes de les seves obres estan al museu d’Atenes a la Galeria Nacional.

Zeus, campió dels pesos pesats, senyor dels cels i altres dels antics déus que omplen el complex món de l’Olimp, encara a dia d’avui, conserven fidels devots. Tot i que actualment Grècia viu una etapa complicada políticament i caòticament crítica, més que mai ressuciten els déus antics, perquè els actuals ho tenen més que complicat.
Les hores a Heraklió tocaven a la fi. Com tot el que comença s’acaba!

“És preferible ésser l’amo d’un euro que esclau de dos”. Proverbi grec

Text i fotografia: Ramon Huertas i Barea

ramon-huertas-2016-color

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s